Sunday, August 5, 2007

Quinoasalade

Op aanvraag: het recept voor quinoasalade met arame. Dit recept komt uit het boek Puur Vegetarisch van Peter Berley. Ik heb eigenlijk geen idee of er zoiets bestaat als copyright op recepten. Om het een beetje goed te maken met mijnheer Berley heb ik gelinkt naar de site waar je het kan bestellen. Het is overigens een heel goed boek.

Dit gerecht is een van onze favorieten, ideaal voor de zomer, en we krijgen er maar niet genoeg van. Het heeft ook als voordeel dat veel mensen er niet van durven proeven omdat er zeewier in zit, dus als je het meeneemt op een barbecue etc is er steeds nog wat over.

Hier komt het

Voor de salade:
50g gepeld sesamzaad
50g gepelde zonnebloempitten
50g gepelde pompoenpitten
25g arame (soort zeewier, vind je bij de bioshop of in de grote Delhaizes)
3,5dl water
0,5 tl grof zeezout
190g quinoa, gewassen, uitgelekt
de korrels van 2 kolven suikermaïs
1 rode uit in stukjes
1 rode paprika, in stukjes
1 bosje rode radijsjes (8 a 10 stuks), zonder groen, in julienne
1 grote wortel, geraspt

Voor de marinade:
1,2 dl ciderazijn
8 cl extra vierge olijfolie
1 klein bosje koriander, de bladeren en de zachte stengels, fijn gehakt
2 lente-uitjes, het wit en het groen, in fijne ringetjes
1 jalapenopeper, van de zaden ontdaan, in kleine stukjes
1 teentje knoflook, fijn gehakt
grof zeezout
vers gemalen zwarte peper

1. Verwarm de oven voor op 190°C.
2. Spreid de pitten en zaden uit op een bakplaat en rooster ze gedurende 12 minuten in de oven of tot ze goudbruin zijn. Doe ze in een kom en laat ze afkoelen
3. Meng de arame met een halve liter warm water en laat 10 minuten weken tot de arame zacht is. Laat uitlekken en hou apart.
4. Breng de 3,5 dl water met het zout in een kleine steelpan op een hoog vuur aan de kook. Voeg de quinoa toe. Als het water weer begint te koken, draait u het vuur laag en laat afgedekt 20 minuten koken of tot al het water is opgenomen. Spreid de quinoa uit op een bakplaat om te laten afkoelen.
5. Leg de maïs korrels en de rode ui in een stoommandje boven een pan met water. Stoom gedurende 3 a 5 minuten tot de korrels beetgaar zijn. Schep ze in een vergiet en laat ze afkoelen onder koud stromend water. Laat grondig uitlekken.
6. Bereid de marinade. Meng azijn, olie, koriander, lente-ui, jalapenopeper, knoflook, 2tl zout en zwarte peper naar smaak in een grote kom. Schep alles goed door elkaar.
7. Voeg de geroosterde pitten en zaden, quinoa, gestoomde groenten, rode paprika, radijs, wortel en arame bij de marinade. Goed mengen en 20 minuten in de koelkast plaatsen om de smaken te laten versmelten.
8. Proef even en voeg eventueel wat zout en zwarte peper toe. Dien op.

No comments: